Uwielbiasz warzywa? Jeśli tak to na pewno zasmakuje Ci to danie! Bezmięsna zapiekanka z brukselką i ziemniakami w sam raz na obiad!
składniki:
- pół kg brukselki
- pół kg ugotowanych ziemniaków
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml mleka
- 300 ml śmietany 18%
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól/pieprz
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki startego żółtego sera
- ½ łyżeczki rozmarynu
przyrządzanie:
- Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, po czym gląb nacinamy na krzyż. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut.
- Posiekaną cebulę szklimy na oleju.
- Ziemniaki kroimy w kawałki.
- Mleko i śmietanę mieszamy podgrzewając na małym ogniu. Dodajemy w trakcie: pokrojone ziemniaki, gałkę muszkatołową, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 10 minut.
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Przelewamy sos z ziemniakami, dodajemy starty ser, brukselkę i delikatnie mieszamy.
- Zapiekamy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.