Cukinia ma wszechstronne zastosowanie. Wspaniale smakuje przypieczona na grillu, faszerowana, na kanapce czy jako składnik zupy. To niskokaloryczne i niedrogie warzywo doskonale godzi zwolenników ostrych i słodkich smaków. Przetestuj z nami prosty przepis na cukinię-zapiekankę!
czas: 30 minut
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 4 średnie cukinie
- ½ szklanki startego parmezanu
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu i tymianku
- sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 170°C.
- Umyć cukinię i przekroić wzdłuż na pół.
- Skropić cukinię oliwą z oliwek.
- Wymieszać świeże zioła z serem, szczyptą soli i pieprzem.
- Rozłożyć ser i zioła na kawałkach cukinii.
- Piec przez około 20 minut.