
Niskokaloryczna, bogata w składniki odżywcze potrawa pachnąca czosnkiem i gałką muszkatołową
przepis z kuchni: belgijskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 2
składniki:
2 małe cukinie
500 g świeżego szpinaku
2 jaja
200 g ziołowego twarożku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki tertego parmezanu
tłuszcz do smażenia i smarowania formy
sól, pieprz, świezo starta gałką muszkatołowa
przyrządzanie:
Cukinie umyć i pokroić na plastry grubości 0,5 cm, wrzucić na dwie minuty do gotującej się wody. Odsączyć łyżką cedzakową, a nastepnie w tej samej wodzie blanszować przez góra 2 minuty umyty i oczyszczony wcześniej z ogonków szpinak. Dokładnie odsączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć przez 3 – 4 minuty.
Prosotokątną formę do zapiekanek wysmarować masłem. Na dnie układac plasty cukini, na nich posiekany grubo szpinak. Posolić, opruszyć pieperzem i obficie gałką muszkatołową. Ułożyć podsmażoną cebulę.
Jajka dokładnie wymeiszać z twarożkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Przygotowaną masą polać zapiekankę, posypać parmezanem i zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













