Pora na sycące danie, bo tylko takie jest w stanie zapewnić nam zdrowie i energię przy tej pogodzie. Oto zapiekanka z kurczakiem, ananasem, serem i pieczarkami.

składniki:
-
makaron penne lub wstążki
-
pierś z kurczaka - 1 duża
-
pieczarki - około 200g
-
śmietana - około 2 łyżeczki
-
ser żółty - około szklanki
-
czosnek - 2 ząbki
-
majeranek
-
jajko
- ananas
-
sól
- gorszek konserwowy
-
papryka ostra mielona
przyrządzanie:
Makaron gotujemy al dente. Pieczarki podsmażamy.
Piersi z kurczaka myjemy i drobno kroimy. Następnie obtaczamy w czosnku i reszcie przypraw.
Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, następna warstwa to pieczarki i kurczak. Posypujemy całość majerankiem. Dodajemy groszek z puszki lub rozmrożony.
Sos: rozbijamy w misce jedno jajko, wlewamy 200 ml śmietany 18% i dodajemy starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Polewamy sosem naszą zapiekankę i na wierzch posypujemy ser.
Wkładamy do piekarnika 180 stopni na 15 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














