Doskonała zapiekanka dla miłośników sera. Prosta i pożywna.

składniki:
-
400 g makaronu
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
6 suszone pomidory
-
120 ml - śmietana 30 %
-
30 g ser pleśniowy niebieski
-
10 g tarty ser
-
pieprz biały mielony
-
sól do smaku
-
oliwa 4 łyżka
przyrządzanie:
Cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na oliwie.
Śmietanę gotować z serem pleśniowym do momentu uzyskania jednolitej masy.
Makaron wymieszać z cebulą, czosnkiem i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i doprawić do smaku. Całość zalać ciepłym sosem serowym, wymieszać i posypać żółtym serem i piec ok. 15 minut w temperaturze 160°C.