Warto zaskoczyć rodzinę wyczarowanym eleganckim daniem z ziemniaków.
składniki:
- 75 dag ziemniaków
- 2 pory
- 15 dag kiełbasy
- 1 jajko
- 2 szklanki mleka
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz ziołowy
przyrządzanie:
- Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać, zalać zimną wodą, ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić. Obrać ze skórki, pokroić w talarki. Pory oczyścić, umyć, odciąć liście, białą część pokroić w krążki, krótko przesmażyć na oleju, poddusić, wlewając niewielką ilość gorącej wody, posolić.
- Jajko roztrzepać z mlekiem, dodając sól i pieprz ziołowy. Kiełbasę pokroić w kostkę, wymieszać z porami. Natkę pietruszki drobno posiekać. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem.
- Na spodzie ułożyć warstwę ziemniaków posypaną solą, pieprzem i natką pietruszki, na niej warstwę porów i kiełbasy itd.
- zapiekankę przykryć warstwą ziemniaków, polać jajeczną masą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Upiec na rumiano.