Warto zaskoczyć rodzinę wyczarowanym eleganckim daniem z ziemniaków.

składniki:
- 75 dag ziemniaków
- 2 pory
- 15 dag kiełbasy
- 1 jajko
- 2 szklanki mleka
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz ziołowy
przyrządzanie:
- Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać, zalać zimną wodą, ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić. Obrać ze skórki, pokroić w talarki. Pory oczyścić, umyć, odciąć liście, białą część pokroić w krążki, krótko przesmażyć na oleju, poddusić, wlewając niewielką ilość gorącej wody, posolić.
- Jajko roztrzepać z mlekiem, dodając sól i pieprz ziołowy. Kiełbasę pokroić w kostkę, wymieszać z porami. Natkę pietruszki drobno posiekać. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem.
- Na spodzie ułożyć warstwę ziemniaków posypaną solą, pieprzem i natką pietruszki, na niej warstwę porów i kiełbasy itd.
- zapiekankę przykryć warstwą ziemniaków, polać jajeczną masą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Upiec na rumiano.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














