Wiedzie, że zapiekanki są naszym faworytem na błyskawiczny obiad. A oto nasza ulubiona - z pieczarkami, boczkiem i marchewką.
składniki:
- brokuł
- 200 g pieczarek
- porcja makaronu
- pierś z kurczaka
- 100 ml śmietany
- 20 dag sera żółtego
- łyżka mąki pszennej
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Pokrój kurczaka w średniej wielkości kostkę, wrzuć na patelnię i smaż przez 15 minut z dodatkiem tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj śmietanę zaprawioną mąką i dopraw potrawkę solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj zamrożone pieczarki i podduś do odparowania wody. Dodaj podsmażone pieczarki do śmietanowej potrawki. Zamrożone brokuły wrzuć do gotującej się, osolonej wody, zagotuj i odcedź. Podgotuj makaron przez około 3 minuty. W żaroodpornym naczyniu lub blasze do pieczenia ułóż makaron, na nim brokuły i potrawkę. Całość posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut. Gotowe danie udekoruj śmietaną i natką pietruszki.