Pyszne danie, zaskoczy każdego.

składniki: 
- bakłażan
 - pół cukinii
 - 2 pomidory
 - 3 pieczarki
 - pół szklanki kuskusa
 - ser mozzarella
 - sól, pieprz
 - zioła prowansalskie
 - bazylia
 - czosnek granulowany
 - olej
 
przyrządzanie:
- Bakłażan przekrój wzdłuż, łyżką wydrąż środek, zostawiając na ściankach ok 1 cm miąższu.
 - Posól spora ilością soli, skrop sokiem z cytryny i zostaw na minimum pół godziny.
 - Pokrój cebulę w drobna kostkę i obsmaż. Do cebuli dodaj pokrojone pieczarki i posól. Jak puszczą sok, smaż jeszcze 5 minut. Do pieczarek i cebuli dodaj pokrojoną cukinię i resztę przypraw.
 - Gdy cukinia nieco zmięknie, dorzuć pomidory i pokrojony miąższ bakłażana. kiedy masa będzie już gotowa, dodaj kuskus wcześniej przygotowany i wymieszaj.
 - Bakłażany zblanszuj ok. 4 minuty w mocno solonym wrzątku. Dno bakłażana posyp czosnkiem i wyłóż startym serem.
 - Wyłóż masę warzywną. Krawędzie bakłażana posmaruj oliwą.
 - Łódeczki z bakłażana ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem.
 - Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 30 minut pod folią, potem 15 minut bez folii.
 - Pod koniec posyp startym serem i zapiecz.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














