Pyszne danie, zaskoczy każdego.
składniki:
- bakłażan
- pół cukinii
- 2 pomidory
- 3 pieczarki
- pół szklanki kuskusa
- ser mozzarella
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- bazylia
- czosnek granulowany
- olej
przyrządzanie:
- Bakłażan przekrój wzdłuż, łyżką wydrąż środek, zostawiając na ściankach ok 1 cm miąższu.
- Posól spora ilością soli, skrop sokiem z cytryny i zostaw na minimum pół godziny.
- Pokrój cebulę w drobna kostkę i obsmaż. Do cebuli dodaj pokrojone pieczarki i posól. Jak puszczą sok, smaż jeszcze 5 minut. Do pieczarek i cebuli dodaj pokrojoną cukinię i resztę przypraw.
- Gdy cukinia nieco zmięknie, dorzuć pomidory i pokrojony miąższ bakłażana. kiedy masa będzie już gotowa, dodaj kuskus wcześniej przygotowany i wymieszaj.
- Bakłażany zblanszuj ok. 4 minuty w mocno solonym wrzątku. Dno bakłażana posyp czosnkiem i wyłóż startym serem.
- Wyłóż masę warzywną. Krawędzie bakłażana posmaruj oliwą.
- Łódeczki z bakłażana ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 30 minut pod folią, potem 15 minut bez folii.
- Pod koniec posyp startym serem i zapiecz.