Oryginalna zapiekanka z jarmużu, pistacji i twarogu
przepis z kuchni: belgijskiej
czas: 90 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg jarmużu
2 cebule
2 ząbki czosnku
30 dag twarogu
100 ml gęstej śmietany
10 dag orzeszków pistacjowych
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanaki tartego zółtego sera
sól, ostra papryka w proszku, gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
margaryna do wysmarowania naczyń do zapiekania
przyrządzanie:
Jarmuż dokładnie umyć. Z każdego liścia wyciąć twarde szypułki. W dużym garnku rozgrzac olej, wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek. Smażyć 2 -3 minuty. Dodać liście jarmużu i podlać je nieco wodą. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. Przed końcem duszenia doprawić solą i sokiem z cytryny. Wystudzic nieco i wymieszać z twarogiem i śmietaną. Dodać obrane orzeszki pistacjowe. Doprawić solą, papryką i gałką. Włożyć do czterech natłuszczonych naczyń do zapiekania, posypać serem i zapiekać przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
uwagi:
Podawać z ziemniakami z wody, najlepiej młodymi