Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Zapomniane warzywo – pasternak

Pasternak do XVIII w. w Polsce był powszechnie wykorzystywanym zarówno w kuchni jak i medycynie warzywem. Jednak zdetronizowała go królowa Bona, a wraz z upowszechnieniem się ziemniaka zniknął z naszych stołów. Warto jednak przypomnieć sobie o tym podobnym do pietruszki korzeniu.

 

mixed-20173_1280

 

Pasternak może stanowić bardzo dobrą alternatywę dla ziemniaka, a ponieważ znakomicie się przechowuje zimą, jest możliwość wprowadzić go do naszej diety właśnie teraz. Wyglądem przypomina pietruszkę, jest jednak od niego większy i ma gładszą skórkę. Pachnie podobnie jak ona, jednak w smaku przypomina bardziej marchewkę, jest słodszy i jest od niej bogatszy w składniki. Podobnie jak pietruszka zawiera dużo witaminy C, skrobi i błonnika.

 

Poznajmy się na nowo

 

Pasternak posiada wiele właściwości leczniczych – ma działanie uspokajające, pobudza trawienie, reguluje krążenie i działa moczopędnie. W starożytnej Grecji i Rzymie podawano go do stołu przed innymi potrawami dla pobudzenia apetytu. Jego właściwości wykorzystywane są także przy produkcji leków stosowanych w leczeniu chorób skórnych. Zawiera dużą ilość potasu przy niskiej zawartości sodu, co korzystnie wpływa na równowagę elektrolitową, ponadto ma silnie działanie zasadotwórcze. Korzenie pasternaku są dobrym źródłem fosforu, magnezu oraz wapnia, zawierają także duże ilości witaminy E oraz związki pektynowe.

Pasternak wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów. Najczęściej podaje się go w postaci gotowanej jak włoszczyznę lub przyrządza się z niego aromatyczną zupę. W wielu krajach, np. Francji, Irlandii i Anglii, z młodych liści przyrządza się sałatkę. Uważa się, że najlepsza szynka parmeńska pochodzi od świń karmionych pasternakiem a Irlandczycy produkowali z niego piwo.

Z tego korzenia można także przyrządzić surówki, podawać na słodko, dodawać do pasztetów czy zapiekać w piekarniku z dodatkiem ziół.

 

fresh-20320_1280

 

Na kolejnej stronie dowiedz się jak przyrządzić dania z pasternaku!