Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

BOTWINKA- najważniejsze informacje

BOTWINKA- najważniejsze informacje

MROŻONA HERBATA- 7 najlepszych przepisów

MROŻONA HERBATA- 7 najlepszych przepisów

Wegetariański pasztet z kaszy jaglanej, gryczanej i soczewicy

Wegetariański pasztet z kaszy jaglanej, gryczanej i soczewicy

Sałatka z batatem, fetą, rzodkiewką, pomidorami

Sałatka z batatem, fetą, rzodkiewką, pomidorami

Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną

Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną

Pietruszkowo- ogórkowy chłodnik z grzankami

Pietruszkowo- ogórkowy chłodnik z grzankami

Kalarepa- 3 ciekawostki, o których nie wiedziałeś!

Kalarepa- 3 ciekawostki, o których nie wiedziałeś!

8 przepisów z MIODEM (desery, śniadania, napoje)

8 przepisów z MIODEM (desery, śniadania, napoje)

Jakie ryby najczęściej uczulają?

Jakie ryby najczęściej uczulają?

LICZI- ciekawostki, jak jeść, jakie owoce wybierać!

LICZI- ciekawostki, jak jeść, jakie owoce wybierać!

Sos Romesco do mięsa, kanapek

Sos Romesco do mięsa, kanapek

Serowe rogaliki- prosty przepis

Serowe rogaliki- prosty przepis

POMELO- 4 ciekawostki o tym egzotycznym owocu!

POMELO- 4 ciekawostki o tym egzotycznym owocu!

10 przepisów z CEBULĄ w roli głównej!

10 przepisów z CEBULĄ w roli głównej!

Brokuł zapiekany z sosem czosnkowym i serem żółtym

Brokuł zapiekany z sosem czosnkowym i serem żółtym

Kremowy shake z pokrzywy i banana

Kremowy shake z pokrzywy i banana

Zawijane ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami

Pamiętaj żeby wcześniej przygotować produkty, wyjmij z lodówki jajka, masło, mleko, drożdże aby się ogrzały. Tortownice wysmaruj masłem i podsyp bułką tartą. I delektuj się pysznym drożdżowym ciastem z ciepłym kubkiem dobrego kakao!  

składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 jajka z wolnego wybiegu
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
Farsz:
  • około 350 g malin mrożonych, a w sezonie świeżych
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 żółtka

przyrządzanie:

  1. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję 3 łyżki cukru oraz 1/4 łyżeczki soli.
  2. Drożdże rozkruszam wrzucam do mleka i dokładnie mieszam.
  3. Do miski z mąką wbijam 2 jajka, dodaję miękkie masło, wlewam drożdże z mlekiem.
  4. Ciasto mieszam drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto przykrywam folią spożywczą i odkładam do lodówki na 1,5 godziny. (Ciasto przez ten czas będzie wyrastało)
  5. Twaróg ucieram na gładką masę z żółtkami i 5 łyżkami cukru, dodaję maliny.
  6. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na grubość około 7 mm.
  7. Na płat ciasta rozprowadzam twaróg z malinami ( za pomocą szypułki) Następnie dokładnie zwijam ciasto w rulon.
  8. Ciasto kroję ostrym nożem na grubość 5 cm na równe kawałki.
  9. Bułeczki przekładam do tortownicy ( w trakcie pieczenia bułeczki zlepią się) Smaruję białkiem i posypuję cukrem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 35 minut.
  10. Ciasto przed krojeniem studzę.

uwagi:

PRZEPIS I ZDJĘCIA POCHODZĄ Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>>>>>>>>