Koncentrat bulionu warzywnego lub mięsnego może być podstawą do przygotowania smacznego posiłku. Dodatkowo przyda nam się do tego celu urządzenie wielofunkcyjne Thermomix. Samodzielnie przygotowany koncentrat przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.
Koncentrat bulionu warzywnego lub mięsnego jako podstawa do zrobienia zdrowego posiłku? Brzmi nieprawdopodobnie. A gdybyśmy sami decydowali o jego składzie? Jest to realne. W urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix możemy bez wysiłku przyrządzić koncentrat o ulubionym smaku. Bez konserwantów, ale z długim terminem ważności.
Przykładowe przepisy
1. Koncentrat bulionu drobiowego
Składniki:
- 300 g nóżek kurczaka, bez kości, bez skóry, bez ścięgien, pokrojonych na kawałki ( z ok. 500 g nóżek kurczaka)
- 200 g warzyw, mieszanych ( selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawałki
- 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych ( szałwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liście
- 150 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 50 g białego wina
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- 5 nasion kolendry
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć kawałki mięsa kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa i zioła, rozdrobnić 10 s/obr. 5.
3. Dodać sól, rozdrobnione mięso, wino, liść laurowy i goździk, gotować 30 min/Varoma/obr. 2, na pokrywkę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
4. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10.
Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.
Dawkowanie:
Do przygotowania 500 g płynnego bulionu użyć 1-2 łyżeczki koncentratu i 500 g wody.
Przechowywanie:
Koncentrat przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.
2. Koncentrat bulionu warzywnego
Składniki:
- 50 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
- 200 g selera naciowego
- 250 g marchewki
- 100 g cebuli
- 100 g pomidorów
- 150 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 50 g grzybów, świeżych
- 1 liść laurowy, opcjonalnie 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (bazylia, szałwia, rozmaryn), tylko liście
- 4 gałązki pietruszki, świeżej
- 120 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 30 g białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
2. Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr.7.
3. Dodać sól, wino i oliwę z oliwek, gotować 40 min/Varoma/obr. 2, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
4. Zdjąć koszyczek, dodać parmezan, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.
Dawkowanie:
Do przygotowania 500 g płynnego bulionu użyć 1-2 łyżeczki koncentratu i 500 g wody.
Przechowywanie
Koncentrat przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.