Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Zdrowa kostka rosołowa

Koncentrat bulionu warzywnego lub mięsnego może być podstawą do przygotowania smacznego posiłku. Dodatkowo przyda nam się do tego celu urządzenie wielofunkcyjne Thermomix. Samodzielnie przygotowany koncentrat przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.

Koncentrat bulionu warzywnego lub mięsnego jako podstawa do zrobienia zdrowego posiłku? Brzmi nieprawdopodobnie. A gdybyśmy sami decydowali o jego składzie? Jest to realne. W urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix możemy bez wysiłku przyrządzić koncentrat o ulubionym smaku. Bez konserwantów, ale z długim terminem ważności.

Przykładowe przepisy

1. Koncentrat bulionu drobiowego

Składniki:

  • 300 g nóżek kurczaka, bez kości, bez skóry, bez ścięgien, pokrojonych na kawałki ( z ok. 500 g nóżek kurczaka)
  • 200 g warzyw, mieszanych ( selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawałki
  • 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych ( szałwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liście
  • 150 g soli morskiej, gruboziarnistej
  • 50 g białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 5 nasion kolendry

Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć kawałki mięsa kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa i zioła, rozdrobnić 10 s/obr. 5.
3. Dodać sól, rozdrobnione mięso, wino, liść laurowy i goździk, gotować 30 min/Varoma/obr. 2, na pokrywkę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
4. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10.
Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.

Dawkowanie:
Do przygotowania 500 g płynnego bulionu użyć 1-2 łyżeczki koncentratu i 500 g wody.

Przechowywanie:
Koncentrat przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.

2. Koncentrat bulionu warzywnego

Składniki:

  • 50 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
  • 200 g selera naciowego
  • 250 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 100 g pomidorów
  • 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g grzybów, świeżych
  • 1 liść laurowy, opcjonalnie 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (bazylia, szałwia, rozmaryn), tylko liście
  • 4 gałązki pietruszki, świeżej
  • 120 g soli morskiej, gruboziarnistej
  • 30 g białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
2. Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr.7.
3. Dodać sól, wino i oliwę z oliwek, gotować 40 min/Varoma/obr. 2, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
4. Zdjąć koszyczek, dodać parmezan, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.

Dawkowanie:
Do przygotowania 500 g płynnego bulionu użyć 1-2 łyżeczki koncentratu i 500 g wody.

Przechowywanie
Koncentrat przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.