Sałatka z burakiem, kozim serem, roszponką z dodatkiem suszonych pomidorów i orzechów włoskich idealna przekąska podczas domowej imprezy. Moja wersja jest z pieczonym burakiem, którego w pierwszej kolejności dokładnie myje, zawijam w folię aluminiową i piekę przez 30-4 0 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zostawiam buraka do przestudzenia i obieram ze skórki.
składniki:
- 90 g roszponki
- 1 ugotowany lub upieczony burak
- 4 suszone pomidory
- 2 plastry koziego sera
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Roszponkę przekładam do miseczki, dodaję pokrojonego w plastry buraka.
- Suszone pomidory kroję w paseczki, wrzucam do sałatki. Ser kroję w kostkę dodaję do reszty,
- Sałatkę posypuję orzechami włoskimi i skrapiam oliwą.
uwagi: