Warto postawić na solidne śniadanie! Energii do działania z pewnością doda ci tuńczyk, który bogaty jest w ważne wartości odżywcze. Połącz go z warzywami i wsadź wszystko między dwie kromki chleba, a otrzymasz przekąskę idealną. I dodającą mocy!
składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4 plasterki pomidora
- 4 ogórki kiszone
- 4 listki sałaty
- 2-4 kromki pieczywa tostowego
- do smaku sól i pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1/3 kubka selera naciowego
- 3 łyżki majonezu
- kilka kropel maggi
przyrządzanie:
- Otwórz puszki z tuńczykiem i odcedź solidnie tzw. sos własny. Polecam puszki z tuńczykiem w dużych kawałkach. Mięso ryby jest po prostu smaczniejsze. Rybę z puszki przełóź do miski na sałatkę.
- Pokrój bardzo drobno w kostkę dwie łodygi selera naciowego i dodaj do miski z tuńczykiem.
- Wymieszaj z trzema łyżkami majonezu, dopraw papryką mieloną, solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Nałóż odważnie sporą porcję sałatki na tosty lub baggle wraz z listkami sałaty. Dla bardziej wyrazistego smaku pieczywo można jeszcze posmarować dodatkowo majonezem.
- Podajemy z kawałkami kiszonego ogórka i grubo pokrojonymi plastrami pomidora.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem