Zdrowa i dietetyczna szarlotka? To możliwe! Jedynie z naszym przepisem - wypróbujcie fit wersję jabłecznika wykonanego z kaszy jaglanej. Pyszna i dobra dla zdrowia.
składniki:
- 2.5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 5 szklanek wody
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 100g masła
- 2kg słodkich jabłek lub kwaśnych
- 5 łyżek soku z cytryny
- czubata łyżka cynamonu
przyrządzanie:
Kaszę jaglaną opłukujemy na sitku zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy w wodzie na wolnym ogniu.
Odstawiamy na 20-25minut do całkowitego napęcznienia.
Łączymy ją w misce z mąką, cukrem, stewią i skrobią.
Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy cynamon.
Spód tortownicy wykładamy kaszą jaglaną (około 2/3 całości), mocno dociskamy. Wykładamy tarte jabłka i resztę kaszy na wierzch. Całość posypujemy cynamonem i kładziemy plasterki margaryny/masła.
Nakrywamy folią aluminiową i pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe