Zdrowe muffiny dla dzieci. Tylko wyselekcjonowane składniki. Na śniadanie, lunch, albo kolację.
składniki:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki orkiszowej
- pół szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 100 g masła
- szklanka maślanki
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki startej skórki z pomarańczy
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Mieszamy w misce suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, kardamon i owsiane płatki.
- W garnuszku rozpuszczamy masło i lekko przestudzone łączymy z jajkami, maślanką, startą skórą z pomarańczy i miodem.
- Następnie do suchych składników dodajemy mokre.
- Mieszamy do połączenia składników.
- Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut.