Zrobić kotleta do burgera to żadna sztuka. Potrzeba nam dobrego mięsa mielonego, przypraw i oleju. Zrobić kotleta, który jest nafaszerowany zdrowymi dodatkami, będzie smakował wegetarianom i wcale nie trzeba wydawać na niego majątku - to już jest sztuka. Dzisiaj odkryjemy przed Wami magiczny przepis na pyszne i błyskawiczne kotleciki, które będą świetną bazą do stworzenia wege burgera.
składniki:
Składniki na około 8 kotletów:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika
- 1/2 szklanki prażonego sezamu
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki pietruszki
- sól i czarny pieprz
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.
- Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę.
- Takie kotleciki to baza do wegetariańskiego burgera, teraz dodaj swoje ulubione warzywa i sos, zamknij wszystko w bułce i zdrowa przekąska gotowa.
- Zainspiruj się naszym zdjęciem!