Przepis na aromatyczne żeberka. Prawie jak z grilla.
składniki:
- pół kg żeberek
- 1 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu chili z imbirem
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy
- 15 g płatków czosnku
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- W żeberka wetrzyj sól i odstaw do lodówki. Do miski wlej miód, sos sojowy, musztardę, sos chilli z imbirem i imbir starty na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj.
- Natrzyj schłodzone żeberka marynatą po czym wstaw do lodówki na ok. 1 godz.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni C. Zamarynowane żeberka włóż do rękawa i wlej do nich resztę marynaty, dodaj też płatki czosnku. Zawiąż i przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę. Piecz półtorej godziny.
- Pod koniec pieczenia przetnij rękaw i podpiecz żeberka na brązowy kolor.