Tradycyjny hummus z dodatkiem brokuła zmienia kolor i smak, ale wciąż zachwyca.

składniki:
1,5 szklanka ciecierzycy
1 mały brokuł
3/4 szklanki pasty tahini, możesz zrobić ją samodzielnie Z TEGO PRZEPISU
1/2 szklanka zimnej wody
1/4 szklanki oliwy
4 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól
oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc. Po tym czasie wypłucz i ugotuj na miękko około godziny.
- Brokuła ugotuj w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Wystudź i pokrój na mniejsze kawałki.
- Ciecierzycę po ugotowaniu odsącz, wypłucz w zimnej wodzie i przesyp do blendera.
- Dodaj pokrojonego brokuła, tahinę, czosnek i sok z cytryny.
- Całość zblenduj i dodaj oliwę.
- Dopraw solą do smaku.
- Posyp pietruszką, udekoruj według uznania.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














