Wok to naczynie przypominające trochę patelnię a trochę miskę. Służy do przyrządzania szybkich potraw, głównie z kuchni wschodniej. Oto przepis na makaron z zielonymi warzywami - wersja dla wegetarian!
składniki:
- brokuły różyczki
- jedna cukinia
- puszka groszku konserwowego
- cebula 1 szt. mała (80 g)
- por biała część 1 szt. mała (25 g)
- olej 1 łyżka
- makaron chiński do woka
- sól, pieprz, natka pietruszki
przyrządzanie:
- Cebulę i pora pokroić w piórka, cukinię i pieczarki na duże kawałki.
- Brokuły podzielić na różyczki.
- Rozgrzać olej w woku i wrzucić warzywa. Chwilkę smażyć na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
- Dorzucić groszek.
- Doprawić pieprzem i natką pietruszki. Dobrze wymieszać.
- Dodać ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron.
- Zakryć wok pokrywką i dusić ok. 8-10 min.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę i mieszać do całkowitego odparowania płynu.