Przepis na ziemniaczane ciasto czekoladowe. Wilgotne, proste w wykonaniu.
składniki:
- 200 g ziemniaków
- 300 g mąki
- 75 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 125 ml mleka
- 3 jajka
- 1 polewa czekoladowa
przyrządzanie:
- Obierz ziemniaki
- Ugotuj ziemniaki, gdy wystygną przeciśnij przez praskę, albo utłucz
- Zmieszaj mąkę z kakao, solą, proszkiem do pieczenia
- Utrzyj mikserem masło z cukrem, dodaj jajka
- Do masy jajecznej stopniowo dodawaj wymieszaną mąkę, mleko, ziemniaki
- Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki
- Gotową masę przełóż do natłuszczonej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut
- Po upieczeniu ciasto lekko przestudź, a następnie polej polewą czekoladową
- Podawaj wystudzone