To najprostsza przekąska, którą możecie zrobić kiedy napadnie was głód.
składniki:
- - ziemniaki
- - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, chilli, tymianek, ewentualnie zioła prowansalskie
- - 1-2 łyżki stołowe oleju
- - bułka tarta do posypania ziemniaków
przyrządzanie:
- Ziemniaki porządnie szorujemy pod zimną wodą, najlepiej szczoteczką. Nie obieramy ze skórki. Odkładamy na sitko, albo ręcznik papierowy, żeby obciekły.
- Kroimy ziemniaki w łódeczki, tak jak pokazane na zdjęciu. Najpierw kroimy ziemniaka wzdłuż na 2 połowy. Następnie każdą połówkę znowu na połowę. Jeśli ziemniaki są duże, można jeszcze raz przekroić każdą ćwiartkę.
- Pokrojone ziemniaki wkładamy do większego naczynia np. miski. Dodajemy olej i przyprawy.
- Mieszamy wszystko razem aż przyprawy równo pokryją ziemniaki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wkładamy ziemniaki do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200ºC przez ok. 20 min
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy