Żadnego innego warzywa nie jemy chyba tak często, jak ziemniaka, nazywanego - w zależnosci od regionu kraju także kartoflem, grulem lub pyrą. Z dawien dawna jest on najczęsciej jadany nie tylko tuż po wykopkach, ale właśnie teraz - na przednówku.
Przypomnijmy jednak – ziemniak nie jest rdzennie polskim warzywem. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie był uprawiany od tysiącleci. Do Europy przywędrował w drugiej połowie XVI wieku i do dziś jest jednym z najpopularniejszych warzyw.
Złą sławę u naszych dietetyków ziemniak zyskał dzięki okropnym przyzwyczajeniom naszych mam i babć, które rozgotowywały go do miękkości, dodając do niego nieprzyzwoite ilości masła i soli. Należy jednak pamiętać, że warzywo to zawiera dużo białka, wapnia, żelazo i magnezu.
Ważne jest w związku z tym, jak przygotujemy potrawy z ziemniaka.
Zanim przejdziemy do przepisów, kilka słów o tym jak kupować ziemniaki. Jeśli na skórze widzimy przebarwienia lub zawiązki pędów, to znak, że bulwy były przechowywane w złych warunkach. Jeśli musimy je już kupić, to pamiętajmy o dokładnym wycięciu wszystkich tych miejsc.
Małe dzieci z ziemniaków najbardziej będą lubić frytki. I tu należy pamiętać, że o ile bulwy gotowane (w łupinie lub bez) lub przygotowane jako puree zawierają około 290-330 KJ, to taka sama porcja frytek zawiera ich aż 4 razy więcej! (a sieci fast foodów raczej nie przygotują nam wersji light). Sposobem na odchudzenie nieco tej potrawy jest wcześniejsze obgotowanie ziemniaków, bo wtedy w trackie smażenia w głębokim tłuszczu nie pochłaniają tak dużej ilości oleju.
Zacznijmy od ZUPY ZIEMNIACZANO – CHRZANOWEJ. Jej smak powinien odpowiadać każdemu, nawet najbardziej zatwardziałym miłośnikom przyrządzania kartofelków po staremu. Potem odbądźmy podróż kulinarną z ziemniakiem: z Wielkopolski spróbujmy PIECZONE ZIEMNIAKI Z GZIKIEM, z południowej Europy skosztujmy ZIEMNIAKI PO HISZPAŃSKU, a wracając w nasze strony ZIEMNIAKI PO CHŁOPSKU.
Jeśli chcemy zaskoczyć smakami rodzinę, sięgnijmy kolejno po GRECKI GARNEK Z KARTOFLAMI, następnie po TARTĘ Z ZIEMNIAKAMI, a jeszcze później po CUKINIĘ POD ZIEMNIACZANĄ PIERZYNKĄ.
Jeśli zaś nasi krewni kręcą nosem na tak odważne potrawy, przygotujcie im PLACKI ZIEMNIACZANE Z SEZAMEM W SOSIE SZCZYPIORKOWYM.