Idealna przekąska, którą pokocha cała rodzina. Niezbyt dietetyczna, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe odstępstwo od diety, prawda?
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- olej
- sól czosnkowa albo kilka ząbków czosnku
- rozmaryn świeży lub suszony
- czerwona papryka w proszku
- sól
- pieprz
- parmezan
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki (tak poniżej 1 cm) i włożyć do naczynia żaroodpornego, następnie polać je olejem, posypać posiekanym drobno rozmarynem, czosnkiem, solą, pieprzem i papryką – dokładnie wymieszać.
Ziemniaczki piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 45 minut. Około 5-10 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg i posypać talarki startym parmezanem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem