
Usmażone na złocisto ziemniaki z liśćmi uduszonego szpinaku oraz serem mozzarella
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg małych ziemniaków
700 g świezego szpinaku
pęczek dymki
2 lule mozarelli
2 ząbki czosnku
75 g orzeszków ziemnych
pół szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Szpinak umyć, usunąć ogonki. Zblanszować, polewajać najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić na 2 – cm kawałki. W garnku rogrzać oliwę, wrzucić ziemniaki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie odlać nadmiir oliwy, dodać orzeszki i smażyć przez 2 minuty. Dodać posiekaną cebulkę, szpinak, rozgnieciony ząbek czosnku. Smażyć przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Wrzucić kostki mozzarelli, przykryć i trzymać na niewielkim ogniu, aby ser się rozpuścił.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













