
Cienkie plastry wołowiny z wędzonym boczkiem, ogórkiem kiszonym w sosie musztardowym zasmakują każdemu!
czas: 20 minut + 40 minut duszenia
liczba porcji: 4
składniki:
50 dag wołowiny z udźca
8 - 10 cenkich plasterków wędzonego boczku
1 cebula
2 kiszone ogórki
75 ml białęgo wytrawnego wina
125 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki ziarnistej musztardy
2 łyżki oleju
sól, pieprz
przyrządzanie:
Wołowinę pokroić na cienkie plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Ogórki pokroić na 8 – 10 kawałków (w zależności od tego, na ile kawałków udało się pokroić wołowinę), cebulę w półplasterki. Na środku każdego z kawałków mięsa układać kawałek ogórka, nieco cebuli, smarować cienko musztardą, po czym zwinąć w rulon, owinąć plasterkiem boczku i związać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć zrazy, następnie wlać wino, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości przez ok. 40 minut. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













