Cienkie plastry wołowiny z wędzonym boczkiem, ogórkiem kiszonym w sosie musztardowym zasmakują każdemu!
czas: 20 minut + 40 minut duszenia
liczba porcji: 4
składniki:
50 dag wołowiny z udźca
8 - 10 cenkich plasterków wędzonego boczku
1 cebula
2 kiszone ogórki
75 ml białęgo wytrawnego wina
125 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki ziarnistej musztardy
2 łyżki oleju
sól, pieprz
przyrządzanie:
Wołowinę pokroić na cienkie plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Ogórki pokroić na 8 – 10 kawałków (w zależności od tego, na ile kawałków udało się pokroić wołowinę), cebulę w półplasterki. Na środku każdego z kawałków mięsa układać kawałek ogórka, nieco cebuli, smarować cienko musztardą, po czym zwinąć w rulon, owinąć plasterkiem boczku i związać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć zrazy, następnie wlać wino, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości przez ok. 40 minut. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.