Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Zrazy z kaparami

Przepis na pyszne zrazy. Kapary i wino nadają im niepowtarzalnego aromatu i smaku. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • kilka korniszonów
  • strąk świeżej słodkiej papryki
  • musztarda
  • mąka pszenna
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szkl bulionu wołowego
  • 25 dag marynowanych kaparów – osączonych z zalewy

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso pokroić w poprzek włókien na 1cm plastry i rozbić tłuczkiem z obu stron. Lekko posolić, posypać pieprzem i z jednej strony posmarować cienko musztardą. Cebulę pokroić w piórka, korniszony wzdłuż na plasterki a paprykę w długie paski. Na mięso kładziemy plasterek boczku, kilka piórek cebuli, 2-3 paski papryki i plasterek korniszona. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. Oprószamy lekko mąką i rumienimy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone roladki przekładamy do brytfanki, wlewamy wino i bulion, przykrywamy i dusimy do miękkości. W czasie pieczenia często mięso polewamy wytworzonym sosem. Pod koniec duszenia dodajemy kapary i doprawiamy sos. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.