Propozycja na przygotowanie zrazów.
składniki:
- 50 g mięsa mielonego
- jajko
- sól, pieprz
- 15 g grzybów suszonych
- cebula
- bułka tarta
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Do mięsa mielonego dodaj jajko, pieprz i sól.
- Odciśnij wcześniej namoczone grzyby (min godzinę), drobno pokrój.
- Cebulę zrumień na oleju, dodaj do grzybów, dopraw sola i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
- Z mięsa mielonego zrób kotlety, a w środek włóż farsz z grzybów.
- Każdy kotlet formuj w wałeczek, obtocz w bułce tartej i lekko podsmaż.
- Zagotuj wodę, w której moczyły się grzyby i włóż zraziki.
- Duś na małym ogniu 20- 30 minut.
- Po ugotowaniu mięsa dodaj do wody mąkę i śmietanę i zrób sos.