- 1 l bulionu
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 80 g pokrojonego w cienkie plasterki ementalera
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 1 bouquet garni
- 2 łyżki maki
- sól, pieprz
- bułka na grzanki
Czosnek obrać i zmiażdzyć. Cebule obrać i drobno posiekać, nastepnie przesmażyć na złoto na silnie rozgrzanej mieszaninie masła i oliwy. Oproszyc mąką i smażyć dalej, póki również i maka sie nie zazłoci. Dodać wino i odparować na wolnym ogniu przez 5 min. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i bouquet garni. Zagotować, po czym gotować 1 godz na wolnym ogniu. Po ugotowaniu bouquet garni usunąć. Bułkę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Zupe przelać do 4 kamionkowych naczyń. Posypać grzankami, przykryć plasterkami sera i zapiekać w nagrzanym do temp. 200C piekarniku, aż do stopienia się sera.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













