Wyjątkowa zupa cebulowa w postaci delikatnego kremu. Bardzo łatwa do przygotowania, a przede wszystkim zdrowa i pożywna! Spróbujcie.
składniki:
1kg cebuli
700 ml bulionu z warzyw
1 ząbek czosnku
olej, sól, pieprz, cukier
Bułka lub bagietka
przyrządzanie:
- Bułkę lub bagietkę kroimy na grzanki. Skrapiamy olejem, delikatnie solimy i pieprzymy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 min.
Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę, lub piórka. Odrobinę solimy i dodajemy pół łyżeczki cukru oraz posiekany ząbek czosnku.
Dusimy na oleju do momentu zbrązowienia cebuli. Podlewamy odrobiną wody w przypadku gdy cebula zacznie się przypalać.
Do uduszonej cebuli wlewamy bulion. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z grzankami posypanymi odrobiną startego żółtego sera.