- 1250 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 40 dag razowego chleba,
- sól,
- 3 łyżeczki masła.
Pokroić chleb w drobna kostkę i ususzyć na grzanki na blasze wysmarowanej masłem. Przegotować mleko, zaciągnąć roztartymi żółtkami. Grzanki wyporcjować na talerze i zalać gorącym mlekiem. Dla poprawy smaku można dodać 3-4 starte migdały.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













