Na szybko, na zdrowie. Taka jest zupa cygańska. Dla zapracowanych i głodnych nowych smaków. Polecamy!
składniki:
- 2 l - bulionu
- 6 - ziemniaków
- 2 - cebule
- 2 łyżki - oliwy
- 100 g - kiełbasy
- 2 - papryki
- 2 łyżki - koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1 garść - majeranku
- ½ szklanki - śmietany
- 1 łyżka - mąki
przyrządzanie:
Ziemniaki pokrojone w kostkę gotować do miękkości w bulionie, około 20 minut.
Pokrojoną cebulę i wędlinę podsmażyć na patelni około 5 minut. Potem dodaj pokrojona paprykę, koncentrat pomidorowy i uduś to przez kilka chwil. Następnie przelej cały zestaw do bulionu i ziemniaków. Przyprawić do smaku, gotować jeszcze 15 minut.
uwagi:
Jeśli lubisz do zupy dodaj ugotowaną wcześniej ciecierzycę lub innych groch