Nic lepiej nie rozgrzeje was w chłodne jesienne wieczory, jak ta aromatyczna zupa: krem dyniowo-imbirowy!
składniki:
- 1/2 kg dyni
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 selera
- 3 łyżki suszonej włoszczyzny
- 1 łyżka utartego korzenia imbiru
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- 1/2 szkl. śmietany
przyrządzanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, wrzuć imbir i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Dorzuć pokrojone warzywa, zamieszaj parę razy i zalej 1 litrem przegotowanej wody. Dodaj suszoną włoszczyznę, przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przykryj i gotuj 40 minut. Uzupełniaj wygotowującą się wodę.
Na koniec zmiksuj zupę do konsystencji kremu, dodaj śmietanę i jeszcze raz zagotuj.emp. 190 stopni.