Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Przyszła jesień, a wraz z nią rozpoczął się sezon na rozgrzewające zupy. Oto przepis na pyszną kremową zupę dyniową z mlekiem kokosowym, doprawiona sokiem z limonki.

składniki:

  • 500 g dyni ( po obraniu)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy ( można pominąć)
  • około 400 ml bulionu lub wody
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sok z połówki limonki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili lub chili w proszku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sól i pieprz

przyrządzanie:

  1. Dynię obieram ze skóry, pozbawiam pestek i miąższu ( pestki można wykorzystać) kroję w kostkę.
  2. Do garnka wlewam oliwę, dodaję pokrojoną dynię, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, przyprawy: curry, płatki chili, całość chwilę smażę.
  3. Dynię zalewam bulionem i gotuję na małym ogniu przez około 15 minut ( do czasu, aż dynia będzie miękka)
  4. Zupę blenduję na gładki krem, wlewam mleko kokosowe, sok z limonki i gotuję przez 3 minuty.
  5. Zupę podaję z pestkami słonecznika.

uwagi:

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga KUKUŁECZKI.PL