Przyszła jesień, a wraz z nią rozpoczął się sezon na rozgrzewające zupy. Oto przepis na pyszną kremową zupę dyniową z mlekiem kokosowym, doprawiona sokiem z limonki.
składniki:
- 500 g dyni ( po obraniu)
- 2 łyżki oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy ( można pominąć)
- około 400 ml bulionu lub wody
- 200 ml mleka kokosowego
- sok z połówki limonki
- 1/2 łyżeczki płatków chili lub chili w proszku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- sól i pieprz
przyrządzanie:
- Dynię obieram ze skóry, pozbawiam pestek i miąższu ( pestki można wykorzystać) kroję w kostkę.
- Do garnka wlewam oliwę, dodaję pokrojoną dynię, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, przyprawy: curry, płatki chili, całość chwilę smażę.
- Dynię zalewam bulionem i gotuję na małym ogniu przez około 15 minut ( do czasu, aż dynia będzie miękka)
- Zupę blenduję na gładki krem, wlewam mleko kokosowe, sok z limonki i gotuję przez 3 minuty.
- Zupę podaję z pestkami słonecznika.
uwagi: