Smaczna zupka koperkowa z mascarpone. Dla miłośników błyskawicznych obiadków.
składniki:
- pęczek koperku
- włoszczyzna
- 4 ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g serka mascarpone
- 3 ziela angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz, masło
przyrządzanie:
- Z włoszczyzny gotujemy wywar w 2,5 litrach wody. W połowie gotowania dodajemy pół pęczku koperku. Kiedy wywar będzie miękki, miksujemy całość
- Następnie dodajmy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości
- Na maśle szklimy drobniutko posiekaną cebulę i czosnek. dodajemy pozostały koperek
- Całość smażymy 2 minuty i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku. Na koniec zaprawiamy serkiem mascarpone
- Podajemy z grzankami lub białym pieczywem