Uwielbiamy zupy warzywne. Są zdrowe, sycą i dostarczają nam potrzebnej energii. Najlepiej zmiksować wszystkie ulubione warzywa na aksamitny krem. Spróbujcie naszego przepisu.
składniki:
- 1 biała część pora
- 1 korzeń pietruchy
- 3 średnie marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- pieprz, sól do smaku
- 1 łyżka masła
- ok. 1 litr bulionu drobiowego
przyrządzanie:
-
Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy.Białą część pora kroimy w talarki, cebulę w kostkę.W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i szklimy na nim pora oraz cebulę.Następnie dodajemy pokrojone w talarki marchewki i pietruszkę, chwilę dusimy pod przykryciem, dolewamy bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki.Całość doprowadzamy do zagotowania, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Miksujemy ją blenderem na aksamitny krem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem