Pyszna i wyjątkowa zupa, która zdecydowanie odmieni Twoje codzienne menu! Oto smaczny krem z batatów.
[caption id="attachment_198060" align="aligncenter" width="1000"] Pumpkin soup and fresh pumpkin slices isolated on white[/caption]składniki:
0,5 kg batatów
1 litr bulionu z warzyw
1 por
3 duże ząbki czosnku
Kawałek imbiru
200 ml mleka kokosowego
1 limonka
2 łyżki kurkumy
1 plaska łyżka kminu rzymskiego
1 płaska łyżka mielonej kolendry
Sól, pieprz, papryka ostra do smaku
przyrządzanie:
Bataty myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i stawiamy na gazie do zagotowania. W tym czasie pora kroimy w półplasterki i smażymy na rozgrzanej patelni do zeszklenia. Pod koniec smażenia dorzucamy do pora obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir i wszystko razem smażymy jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z batatami. Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do zmięknięcia. Jeśli pozostały nam warzywa z bulionu, możemy dodać do naszej zupy 1 małą pietruszkę, 1 małą marchew i mały kawałek selera. Gdy bataty zmiekną, blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodajemy mleko kokosowe (polecam najpierw zebrać trochę śmietanki i odłożyć ją do dekoracji), przyprawy, łyżkę soku z limonki i mieszamy. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest lekko pikantna.
Podajemy na gorąco, z kleksem śmietanki kokosowej (można zastąpić zwykłą), startą skórką limonki, platkami chili i posiekanymi liśćmi kolendry.