Oto przepis na pyszną i aksamitną zupę z batatów prosto od Anny Lewandowskiej!
składniki:
- 400 g batatów
- kawałek selera (jak do rosołu)
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
- kurkuma
- 500 ml bulionu z rosołu, możesz użyć bulionu z warzyw, bądź samej wody (jednak zupa będzie mniej esencjonalna)
- kilka kropel soku z pomarańczy
przyrządzanie:
Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym poddusiłam pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli lubisz ostrzejszy smak dodaj tarty imbir. Do garnka wrzuciłam pokrojone w kosteczkę bataty oraz kawałek selera, zalałam bulionem (można wodą). Dodałam przyprawy.
Gotowałam 15 minut pod przykrywką, następnie dorzuciłam podduszoną cebulę, czosnek i imbir. Na koniec wszystko miksowałam do momentu uzyskania jednolitej masy.
Możesz na wierzch dodać np. płatki migdałów.
.