Pyszna zupa z borowików, podana w oryginalny sposób. Sprawdź nasz najlepszy przepis!
składniki:
- 400 g borowików
- cebula
- masło
- olej
- 1 l bulionu z warzyw
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- połowa selera
- 2 małe ziemniaki
- sól i pieprz
- tymianek
- szklanka śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
przyrządzanie:
- ?Grzyby pokrój.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki masła i 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć borowiki i smaż je 15 minut cały czas mieszając.
- Cebulę posiekaj..
- Ziemniaki obierz.
- Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- DO grzybów dodaj cebulę i smaż.
- Dodaj starte warzywa oraz ziemniaki. Całość smaż 6 minut.
- Następnie wyciśnij do garnka czosnek przez praskę i dopraw całość.
- Do garnka wlej bulion.
- Zupę gotuj 20 minut i zmiksuj całą zawartość garnka na gładką masę.
- Dodaj śmeitankę.