Niespotykane połączenie smaku delikatnej gruszki i brokuła. Jeśli macie ochotę na eksperymenty w swojej kuchni, to koniecznie przetestujcie ten przepis.
składniki:
- 1 cebula
- ziemniak
- 2 gruszki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 brokuł
- 500 ml bulionu warzywnego
- przyprawy: sos tabasco, sól, świeżo mielony czarny pieprz
przyrządzanie:
Cebulę posiekaj, gruszki pozbaw gniazda nasiennego, ale nie obieraj ze skórki. Zarówno gruszki, jak i ziemniaka pokrój w kostkę.
W garnku, w którym będziesz przygotowywać zupę, rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dorzuć pokrojonego ziemniaka i gruszki, zalej bulionem i zagotuj.
W międzyczasie opłucz brokuła i odetnij różyczki od łodygi. Same różyczki dodaj do zupy, kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie i gotuj przez około 5 minut.
Gdy brokuł będzie już ugotowany, zmiksuj zupę na gładko, w razie potrzeby korygując konsystencję zupy bulionem albo wodą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco.