Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Zupa krem z cebuli i pieczonej gruszki

Rozgrzewająca zupa krem z cebuli i gruszki. 

depositphotos_130990282_m-2015

składniki:

  • 1kg cebuli pokrojonej w talarki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 jabłko upieczone
  • 2 goździki
  • 3 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka liści tymianku,
  • 1-2 szkl. białego wina,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 100 gramów topionego

przyrządzanie:

  1. 1. Pokrojoną w talarki cebulę, karmelizujemy w garnku przez jakieś 40 minut na mieszaninie masła i oliwy. Nie przesadzajcie z mocą ognia pod garnkiem, bo nie chodzi o to żeby cebulę przypalić.
  2. 2. Kiedy cebula osiągnie ciemno brązową barwę jest gotowa dodajemy ząbek czosnku, liść laurowy i liście tymianku. Przez chwilę przesmażamy.
  3. W między czasie nastawiamy wodę i gotujemy bulion.
  4. 3. Całość zalewamy winem i dusimy około do 2min. alkohol wyparuje, a w cebuli zostanie cały winny smak.
  5. 4. Po tym czasie zalewamy cebulę bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
  6. 5. Na wrzącą zupę wrzucamy pokrojony w kostkę serek i gotujemy póki się nie rozpuści. Dodajemy jabłko i gozdziki.
  7. 6. Na koniec całość miksujemy na gładki krem.
  8. Serwujemy na przykład z grzankami.