Rozgrzewająca zupa krem z cebuli i gruszki.
składniki:
- 1kg cebuli pokrojonej w talarki,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 jabłko upieczone
- 2 goździki
- 3 łyżki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka liści tymianku,
- 1-2 szkl. białego wina,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 100 gramów topionego
przyrządzanie:
- 1. Pokrojoną w talarki cebulę, karmelizujemy w garnku przez jakieś 40 minut na mieszaninie masła i oliwy. Nie przesadzajcie z mocą ognia pod garnkiem, bo nie chodzi o to żeby cebulę przypalić.
- 2. Kiedy cebula osiągnie ciemno brązową barwę jest gotowa dodajemy ząbek czosnku, liść laurowy i liście tymianku. Przez chwilę przesmażamy.
- W między czasie nastawiamy wodę i gotujemy bulion.
- 3. Całość zalewamy winem i dusimy około do 2min. alkohol wyparuje, a w cebuli zostanie cały winny smak.
- 4. Po tym czasie zalewamy cebulę bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
- 5. Na wrzącą zupę wrzucamy pokrojony w kostkę serek i gotujemy póki się nie rozpuści. Dodajemy jabłko i gozdziki.
- 6. Na koniec całość miksujemy na gładki krem.
- Serwujemy na przykład z grzankami.