Połączenie cieciorki i pomidorów to bardzo zgrany duet. Szczególnie jeżeli zmiksujemy te dwa warzywa na aksamitny krem!
składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1 papryczki chili
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 750 ml bulionu jarzynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g cieciorki z puszki
przyrządzanie:
- W garnku podgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, oprószyć solą i zeszklić ją na umiarkowanym ogniu.
- Dodać pokrojony na plasterki czosnek i pokrojoną papryczkę chili, dalej delikatnie podsmażać przez około 2 minuty.
- Dodać kmin rzymski, kolendrę i podgrzewać razem przez kilkanaście sekund. Wlać przecier pomidorowy oraz bulion, dodać cukier, doprawić w razie konieczności solą, pieprzem, zagotować.
- Dodać odcedzoną ciecierzycę i kilka łyżek zalewy. Po zagotowaniu przykryć i gotować pod przykryciem przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy