Wyjątkowa zupa z cukinii i marchwi. My ją uwielbiamy!
składniki:
10 dag cebuli
1 łyżka oleju
60 dag cukinii
15 dag marchwi
10 dag ziemniaków
5 dag selera
½ litra wody
1 liść laurowy
sól
pieprz
sos sojowy
sok z cytryny
majeranek
przyrządzanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulę i zeszklić. Marchew, ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, wymieszać i chwilkę podsmażyć. Cukinię opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do warzyw. Wlać wodę, dodać listek laurowy, szczyptę soli, pieprzu i gotować razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Następnie wyciągnąć listek laurowy i całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać kilka kropli sosusojowego, soku z cytryny oraz szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku.