Wegańska rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów. Krem jest obłędnie pyszny i szybki w przygotowaniu. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta dolej więcej bulionu lub wody. Pomidory z puszki możesz zastąpić przecierem pomidorowym.
składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów lub 1 szklanka pasaty pomidorowej
- 1 szalotka lub biała cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- około 1,5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
SPRAWDŹ WYKONANIE >>>>>>>
uwagi: