Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Zupa- krem z czerwonej soczewicy

Wegańska rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów. Krem jest obłędnie pyszny i szybki w przygotowaniu. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta dolej więcej bulionu lub wody. Pomidory z puszki możesz zastąpić przecierem pomidorowym.  

składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów lub 1 szklanka pasaty pomidorowej
  • 1 szalotka lub biała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • około 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

  1. Soczewicę dokładnie płuczę, pozostawiam na sitku.
  2. W dużym garnku rozgrzewam olej, podsmażam pokrojoną cebulę i marchewkę, dodaję posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażę. Wrzucam soczewicę, dodaję przyprawy: kumin, paprykę wędzoną, ostrą paprykę,sól, pieprz, sok z cytryny.
  3. Całość zalewam bulionem i gotuję około 20 minut, do czasu aż marchewka będzie miękka. Na sam koniec dodaję pomidory z puszki i jeszcze chwilę gotuję.
  4. Zupę miksuję na gładki krem, podaję z natką pietruszki.

uwagi:

ZDJĘCIE I PRZEPIS POCHODZĄ Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>KLIK>>>>>>>>