Wegańska rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów. Krem jest obłędnie pyszny i szybki w przygotowaniu. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta dolej więcej bulionu lub wody. Pomidory z puszki możesz zastąpić przecierem pomidorowym.
składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów lub 1 szklanka pasaty pomidorowej
- 1 szalotka lub biała cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- około 1,5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Soczewicę dokładnie płuczę, pozostawiam na sitku.
- W dużym garnku rozgrzewam olej, podsmażam pokrojoną cebulę i marchewkę, dodaję posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażę. Wrzucam soczewicę, dodaję przyprawy: kumin, paprykę wędzoną, ostrą paprykę,sól, pieprz, sok z cytryny.
- Całość zalewam bulionem i gotuję około 20 minut, do czasu aż marchewka będzie miękka. Na sam koniec dodaję pomidory z puszki i jeszcze chwilę gotuję.
- Zupę miksuję na gładki krem, podaję z natką pietruszki.
uwagi: