Kolejny przepis z dynią w roli głównej. Tym razem nasza specjalność, idealna na pogodę w kratkę i pierwsze jesienne chłody. Rozgrzewający imbir i świeży rozmaryn w połączeniu z dynią i czosnkiem, to prawdziwy zastrzyk naturalnych antybiotyków. Zobaczcie, jak zrobić zupę krem z pieczonej dyni.
składniki:
- 1 mała dynia
- bulion z warzyw - 1 litr
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 małą cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, suszony lub świeży rozmaryn, odrobina słodkiej papryczki w proszku
- oliwa z oliwek
- śmietana do zup
- grzanki
przyrządzanie:
- Dynię przygotowuję w TEN sposób
- Następnie podgrzewam BULION z warzyw.
- Kolejny krok to starcie imbiru na małych oczkach tarki.
- Teraz podsmażam na patelni cebulę oraz czosnek.
- Wszystkie składniki łącze ze sobą, gotuje w gorącym bulionie przez około 5 minut.
- Doprawiam, dodaje śmietanę i miksuję.
- Podaje z grzankami.