Aromatyczna, delikatna, łagodna - zupa krem z prawdziwków. Sprawdzony przepis, z którego ta pyszna zupa zawsze ci wyjdzie.
składniki:
- 400 g świeżych borowików
- 1 średnia cebula
- masło
- olej
- 1,2 l bulionu drobiowego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- połowa selera
- 2 małe ziemniaki
- sól i pieprz
- 5 łyżek sosu sojowego
- tymianek
- 200 ml śmietanki 30%
- połowa pęczka
- natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
przyrządzanie:
- Grzyby dokładnie oczyść z zanieczyszczeń a następnie je umyj.
- Oddziel kapelusze od nóżek i pokrój wszystko w plastry o grubości 2 mm.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki masła i 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć borowiki i smaż je 12 minut cały czas mieszając.
- Cebulę obierz a następnie ją drobno posiekaj w kostkę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Po 12 minutach smażenia grzybów dodaj do nich cebulę i smaż aż stanie się zeszklona.
- Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i po 1 minucie smażenia dodaj starte warzywa oraz ziemniaki. Całość smaż 5 minut.
- Oddziel liście pietruszki od łodyżek. Pęczek łodyżek pietruszki zwiąż nitką aby się nie rozwiązał.
- Następnie wyciśnij do garnka czosnek przez praskę i dopraw całość solą, pieprzem i sosem sojowym. Smaż całość 2 minuty
- Do garnka wlej bulion i wrzuć pęczek pietruszki
- Zupę gotuj 20 minut, a następnie wyjmij pietruszkę i za pomocą blendera zmiksuj całą zawartość garnka na gładką masę.