Zupa- krem z warzyw, ryby i białego wina. Niesamowicie aromatyczna!
składniki:
- 0,5 ryby białej np. dorsz, pstrąg
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 2 ziemniaki
- kawałek selera
- kawałek pora
- sok z połówki cytryny
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml białego wina, wytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, liść laurowy
przyrządzanie:
- Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości
- Na 5 minut przed końcem, wrzucamy rybę
- Odcedzamy wywar, wyjmujemy rybę, a resztę składników miksujemy, po czym znów zalewamy wywarem i ponownie wstawiamy na ogień
- Dodajemy wino, koncentrat, sok z cytryny, przyprawy, czosnek, rozdrobnioną na kawałki rybę
- Zostawiamy na 5 minut na małym ogniu
- Zupę podajemy z grzankami lub bagietką