Niezwykle gęsta i aksamitna. Syci jak niejedno danie mięsne, a jest totalnie wegetariańska. Idealny pomysł na lunch czy obiad, bo soczewica jest zdrowa i dostarcza wiele białka i innych wartościowych składników.
składniki:
- 2 łyżki oliwy vergine
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 pora
- 1 mała marchewka
- 400 g ziemniaków
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 500 ml bulionu jarzynowego
- przyprawy: 1/2 łyżeczki nasion kminku lub kuminu, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej, 1 listek laurowy i 1 ziele angielskie
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub zwykłego krowiego)
- kolendra lub natka pietruszki
przyrządzanie:
- W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, po chwili dodać pokrojone w kosteczkę ząbki czosnku a następnie pokrojonego na małe kawałki pora (białą część).
- Dodać kminek lub kmin oraz nasiona kolendry (można je wcześniej trochę porozgniatać na desce lub w moździerzu). Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
- Dodać obraną i startą na tarce marchewkę, obrane i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki oraz wsypać suchą soczewicę. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać kurkumę, paprykę w proszku, listek i ziele angielskie.
- Wymieszać, zalać gorącym bulionem, przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż składniki będą bardzo miękkie. Na koniec dodać mleko i podgrzać.
- Rozgnieść praską do ziemniaków pozostawiając drobne cząsteczki składników. Można też użyć blendera i zmiksować zupę w 2 – 3 miejscach. Podawać z kolendrą lub natką, oliwą, przyprawami.