Delikatna zupa z selera oraz ziemniaka. Do przyrządzenia w pół godziny.
składniki:
- 1 duża bulwa selera
- 50 g masła
- cebula
- 1 duży ziemniak
- 600 ml bulionu warzywnego
- szklanka mleka roślinnego
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
przyrządzanie:
- Seler umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę, cebulę posiekaj na kawałeczki
- W garnku zeszklij cebulę, następnie dodaj seler i ziemniaki pokrojone w drobną ksotkę i podsmażaj około 15 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie zalej warzywa bulionem.
- Gotuj przez koło 25 minut. Kiedy seler całkiem zmięknie, zmiksuj zupę, dodaj mleko, dokładnie rozmieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami np. grzankami, prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.